Wednesday, August 13, 2014

Како се прави блог?

Лиценца Криејтив комонс

Како се прави блог? by Аида Петровска is licensed under a Creative Commons Наведи извор 4.0 Меѓународен License.


1. Креирајте бесплатна сметка на некоја од попознатите платформи. Изборот е ваш, а начинот на креирање е сличен .


 2. Регистрирајте се со вашите податоци.

3. Сега можете да почнете со блогирањето.
 4. Влегувате во својот блог.
5. Се уште немате ништо постирано, блогот е нов и треба да до уредите.
6. Именувајте го блогот и внесете ја вашата адреса.
7. Одете на страната за постирање.
8. Поставете содржини.
9. Задолжително ставете  го насловот на постот и почнете со пишување, редење  слики или комбинирано.
10. Одберете каков изглед   да има вашиот блог. Понудено ви е многу можности.

11. Направете  распоред  на додатоците кои ке го олеснат следењето на блогот како и информирањето за истиот.
 12. Одберете  еден од понудените изгледи, ако не  ви се допадне, во секое време можете да го смените.
12.а. Во напредното уредување  блогот го уредувате  по сопствен вкус. Понудени ви се опциите за уредување на се што содржи еден блог.
13. Линкувајте го блогот со социјалните мрежи да можат да го видат вашите пријатели и ученици.
Блогот е идеален за поттикнување на соработка, евидентирање, известување, за учење едни со други и едни од други, за негување на натпреварувачки дух и креативност,........