Sunday, July 31, 2011

Честит Илинден

     Илинден, или денот на Св. Илија е македонски национален и православен празник, кој се одбележува на 2 август. Илинден има посебно значење за македонскиот народ. Св. Илија (Громовникот) е еден од култните свеци кај православните Mакедонци, бидејки православната црква го има поистоветено со Перун Громовникот, од словенската митологија, кога вршела покрстување на Словените. Култот кон Перун бил широко развиен кај македонските Словени, па така тие го замениле своето омилено божество со христијанскиот светец. Овој култ кон Перун/Илија, и денес е присутен кај Mакедонците. Илинденското востание во 1903 и Првото заседание а АСНОМ во 1944 година, два историски моменти за Република Македонија кои се имаат случено на Илинден, даваат дополнително значење на овој празник. Денес, илинденската традиција е испреплетена со патриотски, фолкорни и религиски симболи, што го прави Илинден еден од најбитните празници во Македонија.

Илинден се празнува и како именден за православните христијани крстени како Илија, Илин, Илинка и слично. Да им е честит именденот!

Драги колеги, Ви го честитам празникот.

Saturday, July 30, 2011

Машина која пренесува енергија


Засади дрво


Засади ја својата иднина


Еко Календар


Еколошки весник - Цутови


Friday, July 29, 2011

ENO Climate ChangeEno Tree Planting Day


Eno Tree Planting Day


МАКЕДОНИСТИ - СЛАВИСТИ


МАКЕДОНИСТИ - СЛАВИСТИ


МАКЕДОНИСТИ - СЛАВИСТИ


Екологија


Електроскоп


Галилео Галилеј


Григор Прличев


Марија Кири


ТУТУН


МЕТЕОРОЛОГИЈА


Thursday, July 28, 2011

Јајце - Падобранец


Молбите на едно куче


Машина која пренесува механичка енергија


Кампања против климатски промени 2011


Јајце - падобранец

ЈАЈЦЕ ПАДОБРАНЕЦ
                       

Осамен цвет


Велигденска пролет